Som mange sikkert har fått med seg, har nettleserkrigen blitt opptrappet de siste årene. Krigen mellom Netscape og Internet Explorer kulminerte ved at IE ble innkludert i Windows, og førte med seg en enorm andelsøkning for Microsoft, igjen til tap for Netscape. Netscape forsvant helt fra rampelyset, men har i de siste årene dukket opp igjen i en ny pakning. Opera var også en aktør og kom til verden midt under denne store krigen, men det var ingen som la merke til dem, siden aktørene var for opptatt av hverandre, og den fikk etablere seg i fred (selv om den aldri har opplevet store markedsandeler er den populær blant sine brukere).

Denne krigen foregikk på nittitallet, men de siste årene har en ny og mer åpen krig åpenbaret seg, og har gitt Microsoft mye hodebry, og ikke minst mange sviende utgifter. I et forsøk på å lage en nettleser (Internet Explorer 7) som skal kunne matche konkurrentene har Microsoft hentet mye teknologier rundt seg istedet for å finne opp hjulet på nytt. Dette har ikke alltid gått helt riktig for seg, og det siste er at Microsoft ble idømt en bot på hele 521 millioner dollar for patentbrudd. PC Magazines spaltist, John Dvorak, kaller IE7 for Microsofts største tabbe, og er bare den siste i rekken av kritikere som dømmer IE7 nord og ned. Mye av kritikken har gått på at Microsoft heller burde prioritere å lappe Windows XP og fullføre den nye operativsystemet Windows Vista istedet for å innvolvere seg i IE7.

Samtidig har andre nettlesere, som Opera, Firefox og Mozilla (en nettleser basert på overnevnte Netscape), dukket opp som stadig viktigere konkurrenter til IE. Selv om IE stadig har ca. 80% av markedsandelen, kryper denne stadig litt nedover iogmed at stadig flere oppdager de nye nettleserenes potensiale i forhold til IE. Mye av forskjellen går på sikkerhet, men også hastighet. Den gamle IE sliter med en programkode som ikke er optimert i den grad vi ser i de nye nettleserne. Et annet moment er at gjennom eksempelvis Firefox og Mozilla, dukker det opp et helt samfunn av frivillige deltakere som er med på å forbedre produktet. Disse er også med på å gjøre såkalte addons (tilleggsprogrammer til nettleseren) tilgjengelige for alle brukere. Firefox har nå flere tusen addons tilgjengelige på addons.mozilla.com.

Gjennom slik frivillig deltakelse øker nettlesernes utvikling betraktelig, siden det stadig er kritiske blikk blant brukerne som kan melde ifra om eventuelle feil slik at de raskt kan bli rettet. Både Firefox og Opera er raske til å få rettet opp sikkerhetsfeil i sine nettlesere. Det må likevel nevnes at Opera ikke er basert på frivillig basis og Open-Source som Firefox og Mozilla, men er likevel med og konkurrerer om markedsandeler selv om den ikke har like store andeler som Firefox. Nå er imidlertid (fra og med versjon 8.5) Opera blitt gratis (dvs også den reklamefrie versjonen), så det er mulige endringer i markedsandelene i vente.

Det siste som har skjedd i nettlesermarkedet er følgende:

  • Opera har lansert Opera 9 Beta, detaljer om den finnes her. Ellers er fortsatt versjon 8.5 tilgjengelig. Den store nyheten i betautgaven er Widgets og støtte for nedlasting av Bittorrent. Widgets er forøvrig enkeltstående små programmer som har forskjellige oppgaver (eksempelvis vise været, nyheter, spill osv). Det finnes en hel side med nedlastbare widgets hos Opera, og samfunnet rundt Opera har allerede begynt å produsere flere. Det gjenstår å se om disse har noe for seg.
  • Firefox har nå lansert versjon 2.0 Alpha 1, og en av nyhetene er at logg og historikk skal bli mer fremtredende i nettleseren. Grunnen er at man slik lett skal kunne finne tilbake til tidligere sider man har besøkt. Listen over søkemotorer skal bli lettere å redigere, og en gjenopprettningsfunksjon hvis krasj skal bi innplantert. Det finnes forøvrig allerede en slik funksjon ved installasjon av addonprogrammet Crash Recovery, men nå blir den altså allerede inkludert fra starten. Flere detaljer finnes her.
  • Microsoft slipper beta 2 av Internet Explorer 7. Bortsett fra et forbedret utseende (hvor filmenyen er bortgjemt), har IE endelig begynt med fanekort eller «tabbing». Dette vil si at du slipper å bytte mellom nettsidene på oppgavelinen, siden alle nettsidene ligger inne i IE, og byttingen skjer da mellom faner. IE har også fått rss-leser integrert i nettleseren. Denne er grei og oversiktlig, men tar kanskje for mye plass iforhold til Opera eller enkelte gode addons (eksempelvis Wizz RSS News Reader og Sage, selv synes jeg RSS Ticker er utmerket, siden den legger seg, ute av veien, nederst i nettleseren) for Firefox. IE har også fulgt Firefox ved å legge til muligheten for å endre søkemotorlisten, forbedret mulighet for utskrift fra nettsider, og til slutt har sikkeheten fått et boost (blant annet med impletert antiphishing som varsler deg når du besøker en tvilsom side).

Vi ser altså at nettleserkrigen ikke akkurat begynner å roe seg, men tvert imot intensiveres den. Spørsmålet er bare hvem som kommer seirende ut av dette. Sannsynligvis og forhåpentligvis vil det fortsette å være stor konkurranse på dette feltet siden det pga tilgangen til Internett gjør at det blir lettere (med Firefox som eksempel) å danne nettsamfunn som kan lage en nettleserkonkurrent og dermed drive konkurransen videre. Når forholdene ligger så godt tilrette for kommunikasjon og distribusjon som Internett tilbyr, vil det alltid være rom for konkurranse. Dette vil gjøre at produsentene av de etablerte nettleserne alltid må være på vakt og stadig forbedre nettleseren i forhold til sikkerhet og hva brukerne vil ha. En slik dynamikk vil føre utviklingen raskt fremover, og monopol vil bli erstattet av fri konkurranse. Tiden vil bare vise om Microsoft til slutt vil dumpe sin kritikkverdige nettleser og følge rådene som John Dvorak tilskriver dem:

«Microsoft should pull the browser out of the OS and discontinue all IE development immediately. It should then bless the Mozilla.org folks with a cash endowment and take an investment stake in Opera, to influence the future direction of browser technology from the outside in. Then, Microsoft can worry about security issues that are OS-only in nature, rather than problems compounded by Internet Explorer» (The Great Microsoft Blunder).

Kilder: ITavisen.noABC NewsOperaFirefoxInternet Explorer 7

Reklamer