Har du hørt om podcasting? Mange har nok det, men for de uinnvidde er dette altså noe så enkelt som radiosnutter (med varierende lengder) i opptak, og tilgjengelige for nedlasting fra Internett. Det finnes selvfølgelig mange definisjoner og variasjoner av dette, men det er i bunn og grunn dette det dreier seg om. Hvorfor er dette interessant? Fordi vi på denne måten for eksempel kan høre våre favorittprogrammer (hvis de er tilgjengelige via podcast) nå vi selv har tid og mulighet, og dermed slippe å følge sendeprogrammet på radioen. Vodcast er i prinsippet det samme som en podcast, men en vodcast er video i opptak (altså video cast).

Tilbake til podcast. Det finnes en rekke tilgjengelige podcaster på Internett. De fleste seriøse og litt større nyhetssider har i det siste fått sin egen podcast, men også den menige mann har også fått lettere tilgang til å legge ut sin egen sending. ITavisen.no er, via gratistjenesten Freecast, en slik tilbyder.

Utviklingen har nå kommet dit at du ikke kun kan laste ned de aktuelle podcaster du er interessert i manuelt, men du kan faktisk abonnere på dem via RSS (Really Simple Syndication). Dette vil si at hvis du bruker et program som støtter dette, vil programmet automatisk laste ned den nye podcastsendingen til maskinen din slik at den er der når du vil høre på den. Disse programmene kan være alt fra feedprogrammer som også viser nyheter via rss til spesiallagde podcastfeed-programmer. Gode programmer innenfor dette feltet er FeedDemon, iTunes osv. Felles for dem er at du normalt ville måtte installere et slikt program på maskinen din, og dette betyr problemer hvis du benytter flere maskiner og vil ha samme funksjonen. Da vil du måtte installere og konfigurere for hver maskin du bruker.

Programmet jeg presenterer idag er vel egentlig en nettjeneste, men med den fordel at du kun trenger å konfigurere én gang for alle maskiner du bruker. Du trenger heller ikke å installere noe program siden alt ligger på nettet. Programmet heter MediaTuner og en demo av programmet kan du se her. Så hvis du er på jakt etter et podcastprogram, kan dette være et godt alternativ. Ideen er i allfall god.

Noen norske podcaster:

Noen podcastlister:

Flere lister finner du på ABC Startsiden

Reklamer