Har du noen gang tenkt på å starte din egen blogg, men aldri helt kommet igang med å overføre teori til praksis? Nå kan jeg si at det ikke er noe problem å skaffe deg egen blogg. Et eksempel er Blogger.com som praktisk talt kan få deg klar til å starte posteringer på et par minutter (eller raskere…), og andre lignende tjenester ligger klar og venter på deg. Så spørsmålet er altså ikke om du kan sette opp din egen blogg, men heller i retning om det tjenestetilbyderen faktisk tilbyr deg er nok for deg…

Det er (noe jeg har blitt smertelig klar over via egne erfaringer) utrolig viktig å legge en solid plan for hvordan og hva du har tenkt å bruke bloggen til. Har du kun enkle tanker om bloggen, slikt som en postering av og til til venner og kjente evt. uten så mye tenkt mening bak det hele, er det i de fleste tilfeller nok med de grunnelementene som de aller fleste gratis bloggtjenester tilbyr (med hensyn til funksjoner og plass). Hvis du derimot har større og mer seriøse planer for bloggen din har du ikke noe annet valg enn å sette deg ned å sette opp klare retningslinjer for hvordan du vil ha bloggen din (både med hensyn til innhold og utseende).

Noen tanker kan være:

1. Hva slags innhold skal jeg produsere og for hvilken målgruppe?
2. Hvor hyppig skal posteringen være og skal posteringen dekkes av flere enn meg? (her er det også viktig å trekke inn plassen bloggtjensten tilbyr)
3. Hvilke funksjoner vil jeg ha på bloggen min (her er det viktig å sette seg inn i en brukers ståsted for å finne en best mulig balanse mellom funksjonalitet og brukervennlighet)
4. Hva slags design skal bloggen ha (her er også brukervennlighet et viktig tema)
5. Skal du hoste bloggen selv eller la den ligge på bloggtjenestetilbyderens server (igjen er plass et viktig emne)

Et veldig viktig tema på en blogg er dens nåværende funksjoner, og eventuelle fremtidige funksjoner samt om du selv kan implementere funksjoner. Her har du to tjenester som WordPress.com og Blogger.com hvor den ene har en masse funksjoner allerede implementer og flere kan installeres via plugins, mens Blogger.com har lite funksjoner, men store muligheter til å implementere funskjoner selv noe WordPress i større grad mangler. Plass er også noe å ta hensyn til. Blogger tilbyr 300 MB til bilder mens WordPress tilbyr ca 25 MB, Blogger er kanskje mest å foretrekke hvis du ikke vil hoste selv men likevel vil bruke mye bilder i bloggen din. I dette tilfellet må man altså ta hensyn til både plass og funksjoner og valget må falle på det alternativet som gagner deg best utifra de målene for utseende, funksjoner, hyppighet på blogg (lagringsplass), samt andre ting, du på forhånd har satt opp.

Deretter er det bare å blogge løs…

Lykke til!

Reklamer